En dansk tillverkare av högkvalitativ elektronik har gjort sitt intåg hos mig på Hifi Puls i Sävedalen. Och vilket intåg sen.


Hans-Ole Vitus musikaliska historia grundar sig både i att spela i band och att bygga egen elektronik. Det blir nog ofta så. Ung och utan rätt ekonomiska möjligheter, men smak (och ambition!) för det som är riktigt bra, då börjar man bygga eget och pröva sig fram.


Inofficiellt startade Vitus Audio 1995, men det var först på Stockholm Hifi show 2003 som Hans-Oles produkter lanserades officiellt. Och resten är historia...


Senaste månaden har jag spelat på integrerade förstärkaren RI-101 mkII och jag kan bara säga att jag har kapitulerat inför Vitus. Det är både hjärta, hjärna och muskler i en och samma låda.


Vitus låter... tja, det är alltid svårt att förklara i ord hur något "låter". Hur kvantifierar vi ljud? Men, som alltid får man försöka sig på lite analogier och förklaringar ändå.


- Vitus låter tydligt utan att vara påträngande. Eller sammetssläggan som man ibland säger. De har inga problem att "drämma till", men har aldrig någon hårdhet i sig.


-Sammanhållning, eller separtion OCH homogentitet på samma gång. Jag älskar bland annat musik med en lead singer och ett gäng backup singers, eller varför inte en stor gospelkör? Men dessa har en tendens att gröta ihop sig och att då skära i öronen. Det låter precis som att vissa frekvenser "sammanflätas" och då skär det ihop. Men med Vitus låter allt harmoniskt, och om något låter konstigt beror det snarare på inspelningen.


- Klangkorrekthet är som religion för Vitus. Ett piano låter som ett piano, en klarinett låter som en klarinett och en saxofon låter precis som en saxofon och inte som en trumpet.


- Kraft, kraft och kraft. Det låter bra från första låga nivån, men så fort man ökar volymen så skalas allt upp. Tänk er ett vanlig .jpg foto på en dator med normal upplösning. Förstorar man den i ett bildbehandlingsprogram blir det snart pixligt och allt suddas ut och blir otydligt. Tänk er vektoriserad bild istället. Man kan förstora och förstora och allt behåller sin skärpa och proportioner. Det är faktiskt lite ovant i början, men efter ett tag inser man att det där partiet i musiken som i förra anläggningen lät lite ansträngt, inte alls låter ansträngt med Vitus, och man kan bara öka volymen.
Detta kan man även tacka volymkontrollen för. Det låter klick,klick, klick när man ändrar volymen, men det vänjer man sig snabbt vid.


- Suverän inbyggd dac. Vitus RI 101 MkII kan beställas med antingen dac eller dac/streamer-kort. Dacen håller riktigt hög kvalitét och känns väldigt anpassad och välmatchad för Vitus. Streamern är Roon ready men annars har jag använt mConnect för strömning av Tidal, Qobuz eller lokalt lagrade filer.


En komplett streamingförstärkare.


Vitus finns för butiksdemo och/eller hemdemo.


Kontakta mig för mer information - 0735 144 088

Läs mer om Vitus modellprogram genom att klicka här

Läs mer om integrarade förstärkaren RI-101MkII genom att klicka här