Hemkommen söndag natt till Partille från High End Mässan i Stockholm. Det mesta av utrustningen lastades av i Örebro-butiken, men en del hade jag med mig från Sävedalen. Kröp ner i sängen runt klockan ett och somnade som en stock. Helt slut.
Två dagar senare har jag hunnit samla intrycken något sånär.
Sladd och jag hade som vanligt St Erikssalen på Sheraton. Sladd har haft den i 10 år. Den är lagom stor. ca 120-130 m2 och rymmer tillräckligt många människor för att kunna spela tillräckligt högt utan att behöva ha vrålstora högtalare. Att vi endast har en tunn vikvägg mellan oss och rummet bredvid där man ofta kör med just vrålstora högtalare gör det ibland till en utmaning att dema. Vi lyckas nog oftast lösa det hyffsat elegant.
.
.
.
De senate åren har vi tagit med oss och spelat på dubbla anläggningar. 30 minuter första och sen 30 minuter andra, och växlat fram och tillbaka. Ena anläggningen var (sen flera år tillbaka) elektronik från tyska AVM och högtalare från österrikiska Vienna Acoustics. Riktigt välljudande och imponerande. Endast två lådor. Försteg med inbyggd streaming och dac, ett slutsteg och två högtalare. That's it! Två lådor med elektronik och två högtalare och sen lite kablar mellan bara.
Den andra anläggningen var väl den som höjde på mest ögonbryn och även bestod av helt nya saker:
Mats Andersens sprillans nya QLN Signature 5, helt nya Vinnie Rossi Brama och även helt nya Merason Dac1 mkII. 
Om inte högtalarna var inspelade ordentligt innan mässan, så är de det nu. J****r var man kan trycka till dem. Det är helt otroligt. Har man bara rätt förstärkning så kan du spela så det dånar i väggarna. 
Braman kan sannerligen ge dem en ordentlig match. 450'000 kr kostar denna förstärkare. Den väger ca 40 kg och är ett smycke i ditt lyssningsrum. Den tar kvalité till nästa nivå och den får precis ALLA högtalare att låta bättre. Det är en helt otrolig förstärkare.
Nya Merason Dac1 mkII är ganska billig i detta gäng. 93'500 kr kontra 450'000 kr och 220'000 kr för högtalarna. Blir det inte lite bakvänt? Nej. Detta är den absolut bästa dac jag har haft i min butik. Jag har lyssnat på betydligt dyrare digitalomvandlare, och de har kanske haft något snyggare "sound" och lite mer detaljer eller bättre si och så...
Detta är den första dac som jag egentligen inte kan säga direkt vad det är den gör rätt. Den har bara "det"... Ni vet, när det stämmer så stämmer det. Man kan inte riktigt säga exakt vad det är, utan det bara sitter. Det låter riktigt bra helt enkelt. Flummigt? You got it. Men det bjuder jag på.
Åter till Signaturerna. Vi funderade först om de inte skulle imponera riktigt med vår uppställning mitt i rummet. Alltså basmässigt. Högtalarna står ungefär mitt i rummet utan något stöd från vägg bakom. Visst, en vridning 90 grader mot en vägg skulle resultera i mer bas, men vi kom överens om ganska snabbt att detta inte är grejen med Signaturerna. Folk förstår att ett par stativare (för all del stora stativare) inte kan producera den mängd bas som chockar mässbesökarna, utan fokus på dessa ligger på övriga register. Missförstå mig inte nu. Dessa högtalare KAN verkligen producera otroligt stram och djup bas, men inte på riktigt samma sätt som fullvuxna golvare. Fysikens lagar råder alltjämnt.
Oron var helt obefogad.
Vi har nog aldrig hört så många superlativ från vårt rum.
Vilken dac.
Vilken förstärkare.
Vilka högtalare.
Vilken musik!
Visst vi får lägga till en liten nätverksspelare för att få in ettorna och nollarna i dacen, men det är i princip samma mängd lådor i båda anläggningarna.
En stilla undran infinner sig... Behöver man verkligen 17 olika lådor för att spela musik eller... stämmer det verkligen...?
.
Less is more!