Audio Technica VM530EN Expand

Audio Technica VM530EN

Audio Technica Audio Technica

Ny

High-end elliptical stylus model equipped with a light-weight nude elliptical stylus to reduce the execution mass of the vibration system

Mer detaljer

2 190 kr

inkl.

VM står för Vector Magnet. Konceptet går ut på att så mycket som möjligt efterlikna rörelsen hos gravyrhuvudet som en gång skapat skivans spår och därmed spela upp informationen så korrekt som det är möjligt.

Pickuperna i Audio Technicas serie VM 500 är uppbygda runt VM-konceptet, men konstruktionen innehåller även mycket av allt det know-how som man samlat på sig under de senaste 50 åren och som har gjort Audio Technica till en av världens absolut ledande tillverkare av pickuper.

VM 500-serien har ett brett spektrum av pickuper och prislägen, med både nakna och sammanfogade spetsar samt konisk, elliptisk eller MicroLine™-slipning.

Audio Technica VM530EN
Pickuphusen är identiska på alla pickuperna i VM 500-serien, vilket innebär att man kan byta specifikation på sin pickup genom att byta till en annan nål. VM530EN har en naken diamant med en elliptisk slipning.

Elliptisk nålspets 
Man kommar aldrig ifrån att nålen är en av de viktigaste komponenterna på en pickup. Nålens material och form styr så mycket av det slutliga resultatet. VM530EN har en naken diamant  som är inpassat i den rörformade aluminium-cantilevern. Nålen har en elliptisk slipning med radien 0,3x0,7 mil. Jämfört med en konisk spets så kan den elliptiska spetsen följa skivspåret form bättre och därmed uppfatta även små variationer vilket i slutändan ger ett mer detaljerat ljud. Elliptisk slipning ger en större vertikal anläggningsyta i skivspåret och om pickupen är rätt inställd ger detta mindre slitage på nål och skiva.

Hur hamnar ljudet i skivan?
När man graverar en vinylskiva så använder man sig av ett gravyrhuvud som har en spole för höger och en spole för vänster kanal, placerade i 90 graders vinkel. Signalen som skickas genom spolarna får kärnorna att trycka på gravyrnålen som sitter mitt emellan spolarna. På detta sätt påverkar ljudsignalen gravyrnålen och den analoga informationen sparas i skivspårens väggar.

Vector-Aligned Dual Magnet™
Audio Technica har med sitt VM-koncept helt enkelt försökt att vända på gravyrhuvudet. Istället för den traditionella designen med en magnet som skall känna av båda kanalerna så har man två magneter som är placerade i 90 graders vinkel och som alstrar spänning i varsin spole. Detta ger ett helt separat system för höger och vänster kanal, vilket resulterar i mycket bra kanalseparation.

Pickuphus 500-serien
Avspelning av vinyl handlar mycket om vibrationer och små rörelser i nålen. En förutsättning för att avspelningen skall bli korrekt är att pickupens vibrationssystem har en stabil grund att stå på. 500-seriens hus är tillverkat av en tålig, lågresonant  polymer som kombinerar låg vikt och lågt pris med bra stabilitet.

Para-torodiala spolar
500-serien har ATs system med para-torodiala spolar. Magneten rör sig mellan två laminerade metallplattor som i själva verket är ändarna på en hästskoformad metallplatta som utgör kärna i två parallella spolar. Man vinner både en noggrannare avspelning av skivans information och bättre karaktäristik i de högre frekvenserna genom att använda två spolar med sammanhängande kärnor. Det är två helt separat system, ett för höger och ett för vänster kanal.

För att ytterligare förbättra pickupens kanalseparation så separeras de ifrån varandra med en skärmplatta av permalloy. Spolarna är anslutna till pickupens kontaktstift som är pläterade med 24K guld för att säkerställa en god kontakt under lång tid.

Medföljande tillbehör
Monteringsskruv, 5 mm - 2st
Monteringsskruv, 10 mm - 2st 
Bricka - 2st 
Mutter - 2st 
Omagnetisk skruvmejsel 
Nålborste

Typ MM - Moving Magnet
Nåltryck 1,8-2,2 g
Vertikal spårningsvinkel 23 grader
Nåltyp Naken diamant
Rund fattning
Slipning Elliptisk
(0,3 x 0,7 mil)
Frekvensomfång 20-25 000 Hz
Kanalseparation 27 dB (1kHz)
Kanalbalans 1,5 db (1kHz)
Compliance (dyn) 8x10 -6 cm/dyne vid 100 Hz
Compliance (stat) 35x10 -6 cm/dyne
Cantilever Aluminiumrör
Belastning 47 kOhm + 100-200pF
Utspänning 4,5 mV, 1 kHz, 5cm/sek
Fäste Standarfäste 1/2 tum
Mono / Stereo Stereo
Skivtyp LP - stereo
Vikt 6,4 g

Välkommen in på en kaffe

Helhetstänk från början till slut

Jag förstår

Vi använder cookies för inloggning och kundkorg