Audio Technica VM540M Expand

Audio Technica VM540M

Audio Technica Audio Technica

Ny

Standard model with a MicroLine® stylus. Distortion is low even on the inner circumference of a record because the curvature radius of the stylus tip does not alter even if the stylus becomes worn.

Mer detaljer

2 890 kr

inkl.

VM står för Vector Magnet. Konceptet går ut på att så mycket som möjligt efterlikna rörelsen hos gravyrhuvudet som en gång skapat skivans spår och därmed spela upp informationen så korrekt som det är möjligt.

Pickuperna i Audio Technicas serie VM 500 är uppbygda runt VM-konceptet, men konstruktionen innehåller även mycket av allt det know-how som man samlat på sig under de senaste 50 åren och som har gjort Audio Technica till en av världens absolut ledande tillverkare av pickuper.

VM 500-serien har ett brett spektrum av pickuper och prislägen, med både nakna och sammanfogade spetsar samt konisk, elliptisk eller MicroLine™-slipning.

Audio Technica VM540ML
Pickuphusen är identiska på alla pickuperna i VM 500-serien, vilket innebär att man kan byta specifikation på sin pickup genom att byta till en annan nål. VM540ML har en naken diamant med Audio Technicas MicroLine™-slipning.

Nålspets - MicroLine™
Man kommar aldrig ifrån att nålen är en av de viktigaste komponenterna på en pickup. Nålens material och form styr så mycket av det slutliga resultatet. Den nakna diamanten på VM540ML har ATs Special MicroLine™-slipning. Spetsens fyrkantiga skaft är infäst i cantilevern som består av ett avsmalnande aluminiumrör, vilket gör cantilevern styvare och därmed ger snabbare transienter samtidigt som man minimerar massan i den vibrerande spetsen.

Nålen har ATs MicroLine™-slipning som ger den en oerhört stor vertikal och minimal horisontell anläggningsyta i skivspåret. Slipningen ger en mycket klar ljudbild med mycket rumsinformation och separation. Många anser att det är just denna nålslipning som kommer närmast gravyrnålens form och rörelse.

Hur hamnar ljudet i skivan?
När man graverar en vinylskiva så använder man sig av ett gravyrhuvud som har en spole för höger och en spole för vänster kanal, placerade i 90 graders vinkel. Signalen som skickas genom spolarna får kärnorna att trycka på gravyrnålen som sitter mitt emellan spolarna. På detta sätt påverkar ljudsignalen gravyrnålen och den analoga informationen sparas i skivspårens väggar.

Vector-Aligned Dual Magnet™
Audio Technica har med sitt VM-koncept helt enkelt försökt att vända på gravyrhuvudet. Istället för den traditionella designen med en magnet som skall känna av båda kanalerna så har man två magneter som är placerade i 90 graders vinkel och som alstrar spänning i varsin spole. Detta ger ett helt separat system för höger och vänster kanal, vilket resulterar i mycket bra kanalseparation.

Pickuphus 500-serien
Avspelning av vinyl handlar mycket om vibrationer och små rörelser i nålen. En förutsättning för att avspelningen skall bli korrekt är att pickupens vibrationssystem har en stabil grund att stå på. 500-seriens hus är tillverkat av en tålig, lågresonant  polymer som kombinerar låg vikt och lågt pris med bra stabilitet.

Para-torodiala spolar
500-serien har ATs system med para-torodiala spolar. Magneten rör sig mellan två laminerade metallplattor som i själva verket är ändarna på en hästskoformad metallplatta som utgör kärna i två parallella spolar. Man vinner både en noggrannare avspelning av skivans information och bättre karaktäristik i de högre frekvenserna genom att använda två spolar med sammanhängande kärnor. Det är två helt separat system, ett för höger och ett för vänster kanal.

För att ytterligare förbättra pickupens kanalseparation så separeras de ifrån varandra med en skärmplatta av permalloy. Spolarna är anslutna till pickupens kontaktstift som är pläterade med 24K guld för att säkerställa en god kontakt under lång tid.

Medföljande tillbehör
Monteringsskruv, 5 mm - 2st
Monteringsskruv, 10 mm - 2st 
Bricka - 2st 
Mutter - 2st
Anslutningskablar - 1 set  
Omagnetisk skruvmejsel 
Nålborste

Typ MM - Moving Magnet
Nåltryck 1,8-2,2 g
Vertikal spårningsvinkel 23 grader
Nåltyp Naken diamant
Fyrkantig fattning
Slipning MicroLine™
(2,2 x 0,12 mil)
Frekvensomfång 20-27 000 Hz
Kanalseparation 28 dB (1kHz)
Kanalbalans 1 db (1kHz)
Compliance (dyn) 10x10 -6 cm/dyne vid 100 Hz
Compliance (stat) 40x10 -6 cm/dyne
Cantilever Avsmalnande aluminiumrör
Belastning 47 kOhm + 100-200pF
Utspänning 4mV, 1 kHz, 5cm/sek
Fäste Standarfäste 1/2 tum
Mono / Stereo Stereo
Skivtyp LP - stereo
Vikt 6,4 g

Välkommen in på en kaffe

Helhetstänk från början till slut

Jag förstår

Vi använder cookies för inloggning och kundkorg