Audio Technica VM750SH Expand

Audio Technica VM750SH

Audio Technica Audio Technica

Ny

Fitted with the Shibata stylus, which was developed for playing 4 channel vinyl records that demand high-frequency reproduction capabilities during playback.

Mer detaljer

4 690 kr

inkl.

VM står för Vector Magnet. Konceptet går ut på att så mycket som möjligt efterlikna rörelsen hos gravyrhuvudet som en gång skapat skivans spår och därmed spela upp informationen så korrekt som det är möjligt.

Pickuperna i Audio Technicas serie VM 700 är uppbygda runt VM-konceptet, men konstruktionen innehåller även mycket av allt det know-how som man samlat på sig under de senaste 50 åren och som har gjort Audio Technica till en av världens absolut ledande tillverkare av pickuper.

Nålspetsarna VM 700-seriens pickuper är alla av line contact-typ, vilket innebär att de har en lång och smal anläggningsyta mot spårets kanter och når djupt ned i spåret. Den stora anläggningsytan i kombination med bra spårningsegenskaper minskar slitaget på både nål och skivor.

Audio Technica VM750SH
Pickuphusen är identiska på alla pickuperna i VM 700-serien, vilket innebär att man kan byta specifikation på sin pickup genom att byta till en annan nål. VM750SH har en naken diamant med Shibataslipning.

Nålspets - Shibata
Man kommar aldrig ifrån att nålen är en av de viktigaste komponenterna på en pickup. Nålens material och form styr så mycket av det slutliga resultatet. Den nakna diamanten på VM750SH har Shibataslipning. Spetsens fyrkantiga skaft är infäst i cantilevern som består av ett avsmalnande aluminiumrör, vilket gör cantilevern styvare och därmed ger snabbare transienter samtidigt som man minimerar massan i den vibrerande spetsen.

Nålen har den välkända Shibataslipningen som ursprunglinge utvecklades för att spela skivor med fyra kanaler, vilka kräver en pickp som kan återge mycket höga frekvenser. Shibatanålen kombinerar det fina ljudet i de högre registren som man hittar hos många fineline-nålar med ett kraftigt och vältecknat mellan och basregister.

Hur hamnar ljudet i skivan?
När man graverar en vinylskiva så använder man sig av ett gravyrhuvud som har en spole för höger och en spole för vänster kanal, placerade i 90 graders vinkel. Signalen som skickas genom spolarna får kärnorna att trycka på gravyrnålen som sitter mitt emellan spolarna. På detta sätt påverkar ljudsignalen gravyrnålen och den analoga informationen sparas i skivspårens väggar.

Vector-Aligned Dual Magnet™
Audio Technica har med sitt VM-koncept helt enkelt försökt att vända på gravyrhuvudet. Istället för den traditionella designen med en magnet som skall känna av båda kanalerna så har man två magneter som är placerade i 90 graders vinkel och som alstrar spänning i varsin spole. Detta ger ett helt separat system för höger och vänster kanal, vilket resulterar i mycket bra kanalseparation.

Pickuphus 700-serien
Avspelning av vinyl handlar mycket om vibrationer och små rörelser i nålen. En förutsättning för att avspelningen skall bli korrekt är att pickupens vibrationssystem har en stabil grund att stå på. I 700-serien har men löst detta genom att pickuphuset är gjutet i en aluminiumlegering. Detta ger ett stabilt hus som eliminerar oönskade vibrationer samtidigt som det även skärmar pickupen.

Para-torodiala spolar
700-serien har ATs system med para-torodiala spolar. Magneten rör sig mellan två laminerade metallplattor som i själva verket är ändarna på en hästskoformad metallplatta som utgör kärna i två parallella spolar. Man vinner både en noggrannare avspelning av skivans information och bättre karaktäristik i de högre frekvenserna genom att använda två spolar med sammanhängande kärnor. Det är två helt separat system, ett för höger och ett för vänster kanal.

För att ytterligare förbättra pickupens kanalseparation så separeras de ifrån varandra med en skärmplatta av permalloy. Spolarna är anslutna till pickupens kontaktstift som är pläterade med 24K guld för att säkerställa en god kontakt under lång tid.

Medföljande tillbehör
Monteringsskruv, 5 mm - 2st
Monteringsskruv, 10 mm - 2st 
Bricka - 2st 
Mutter - 2st
Anslutningskablar - 1 set  
Omagnetisk skruvmejsel 
Nålborste

Typ MM - Moving Magnet
Nåltryck 1,8-2,2 g
Vertikal spårningsvinkel 23 grader
Nåltyp Naken diamant
Fyrkantig fattning
Slipning Shibata
(2,7 x 0,26 mil)
Frekvensomfång 20-27 000 Hz
Kanalseparation 30 dB (1kHz)
Kanalbalans 1 db (1kHz)
Compliance (dyn) 10x10 -6 cm/dyne vid 100 Hz
Compliance (stat) 40x10 -6 cm/dyne
Cantilever Avsmalnande aluminiumrör
Belastning 47 kOhm + 100-200pF
Utspänning 4mV, 1 kHz, 5cm/sek
Fäste Standarfäste 1/2 tum
Mono / Stereo Stereo
Skivtyp LP - stereo
Vikt 8 g

Välkommen in på en kaffe

Helhetstänk från början till slut

Jag förstår

Vi använder cookies för inloggning och kundkorg